Concrete skills since 1972

Archive

 1. Fungerar det att gjuta utomhus vintertid?

  Kommentarer inaktiverade för Fungerar det att gjuta utomhus vintertid?

  Det går bra att gjuta även vid låga temperaturer. Det är då viktigt att man direkt efter gjutning täcker ytan noggrant så att man behåller värmen i betongen. Man kan dessutom gjuta in värmeslingor i betongen.

  Eftersom tiden för sänkningen av bjälklagen styrs av vilken temperatur man har i betongplattan är det angeläget att temperaturen i plattan inte blir för låg, eftersom man då tappar värdefull produktionstid.

 2. I Spännbalkproceduren ingår också vakuumsugning av plattan. Vad är fördelarna med detta?

  Kommentarer inaktiverade för I Spännbalkproceduren ingår också vakuumsugning av plattan. Vad är fördelarna med detta?

  Tack vare vacuumsugningen får man en avsevärd minskning av krympningen i plattan, vilket är viktigt för att förhindra uppkomsten av sprickor. Dessutom får man en högre hållfasthet och framförallt en mycket god ythållfasthet.

  Vacuumsugningen gör också att man får en hård yta som direkt går att maskinplana, vilket ytterligare förhöjer kvaliteten och hållfastheten hos betongytan.

 3. Vilka centrumavstånd mellan balkarna har man normalt ?

  Kommentarer inaktiverade för Vilka centrumavstånd mellan balkarna har man normalt ?

  Det mest optimala både ekonomiskt och produktionsmässigt är att välja ett centrumavstånd någonstans mellan cirka 4 meter och upp till drygt 6 meter. Detta kan dock variera beroende på förutsättningarna i det aktuella projektet, så tag gärna kontakt med oss om du har frågor kring detta.

  I parkeringshus är det ofta lämpligt med ett centrumavstånd som överensstämmer med bredden av två bilplatser, dvs. kring 5 meter.

 4. Hur lång balkspännvidd kan man klara av med ett spännbalkbjälklag?

  Kommentarer inaktiverade för Hur lång balkspännvidd kan man klara av med ett spännbalkbjälklag?

  Bjälklag med spännvidder på uppemot 35 meter har utförts i Sverige. Begränsande för spännvidden kan vara möjligheterna för transport och montage av långa balkar samt vilken konstruktionshöjd på bjälklaget som kan accepteras.

  För parkeringshus är spännvidder kring cirka 17 meter ofta det mest optimala.

MENY